Vilket ÅR!

Igår tog Helena hem Världscupen i orientering. Det var verkligen en kämparinsats från hennes sida. Jag tänker på vårens motgångar med skadan i foten, att arbeta sig tillbaka till VM som hon gjorde och att sedan få avsluta säsongen högst upp på pallen för Världscupen. Det är verkligen något att ha med sig till vinterns tunga träning och satsningen på 2012.

Våra tjejer med Annika, Helena och Linnea i spetsen har haft ett år som heter duga,  och återväxten är kanon. Det ska bli spännande att följa detta gänget de kommande åren. Kul var det också att Jerker fick en revansch på den sista världscupen, och jag hoppas och tror att killarna känner inspiration från våra fantastiska tjejer.

Som jag skrivit förut verkar det som att vi har en vändning på gång i antalet tävlande.  Blir spännande att summera detta året och att se hur utvecklingen fortsätter 2012 med EM på hemmaplan. I helgen är det dags för ett av orienteringens stora flaggskepp, 25 manna och där ställer inte mindre än 366 lag upp, det innebär drygt 9 100 löpare, wow!

Innan säsongen är slut ska det också springas en Daladubbel, denna häftiga ungdomstävling som bara växer för varje år som går, och Smålandskavel.

Vi har som sagt var haft en säsong som slår det mesta, och snart är det dags för årets utmärkelser på idrottssidan. Jag vill redan nu uppmana er att samla trupperna för omröstning till Jerringpriset. I år ska orienteringen återigen vara med och tampas om denna trofé. Men då krävs det att vi gå man ur huse och tillsammans får alla kända och okända, kommande, nuvarande och före dettingar inom orienteringen att rösta!

Annichen

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilket ÅR!

 1. Motionären says:

  Det har varit ett fantastiskt OL-år på många sätt. O-ringen i Hälsingland blev också väldigt lyckat med vibbar som nästan liknade de i Sälen för några år sedan – oerhört viktigt för bredden i sporten (samt inte minst förbundets långsiktiga ekonomi). Toves frammarsch fick dessutom ett relativt bra genomslag i media.
  Många tycker att vi emellanåt ligger för stor vikt vid mediegenomslag (inte minst i TV), men jag tror att det bara är att konstatera att det är oerhört viktigt att synas i media. Blir vi bara färre och färre orienterare samt saknar sponsorer kommer det definitivt att skada klubbarna också i slutändan.
  Jag är övertygad om att vi har en oerhört stor outnyttjad TV-potential med den nya tekniken. Jag ser inte varför orientering inte skulle kunna få samma genomslag som t.ex. skidskytte fått på vintern utan att vi för den delen måste göra masstart av allting. Med GPS-teknik kan vi hela tiden hålla koll på hur många sekunder varje löpare är efter ledaren samt dessutom se om rätt vägval och bra teknik gör att löparen tappar eller vinner tid mellan varje kontroll.
  Problemet som jag ser det är att vi utöver VM inte har någon riktigt bra TV-mässig tävling där såväl bredd och elit kommer till rätta TV-mässigt. (Vasaloppet är ett bra exempel på en sådan tävling där man gör det.) 10-mila har långa traditioner och är mytomspunnen, men herrkavlen startar för sent på kvällen och avgörs framförallt när i stort sett inga tittar på TV. Damkavlen har lite bättre TV-förutsättningar men går lite för tidigt på dagen samt saknar den spännings- och myseffekt som mörkret ger.
  25-manna har något bättre TV-tider (liknar delvis Vasaloppets tider) men blir alltför krånglig för den ej insatta att förstå på mittensträckorna när fyra springer samtidigt. Det är i stort sett omöjligt att få en tydlig bild av vem som leder och framförallt vilken löpare det hänger på nu.
  O-ringen är nog alltför utdragen (sex dagar med en dagars vila) för att det ska bli en bra TV-produktion, dessutom är det under en tidpunkt på året då få väljer att sitta inne på dagen och titta på TV.
  Optimalt skulle vi således behöva få en tävling där såväl orienteringens elit som motionärer kan beskrivas på ett spännande och trevligt sätt i TV. Det är dock förmodligare lättare sagt än gjort att skapa samt inte minst få stöd för från alla håll i sporten för en sådan tävling.

 2. Bravo says:

  Vilket år! Vilka resultat och så kul att orienteringen fått så mkt medial uppmärksamhet i år! Ett otroligt gott arbete av dig, Annichen och ev medhjälpare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s