Hur var TV sändningen från Knock out sprinten, tyck till!

Igår var det Götaplatsen, Knock out sprint och TV sändning som gällde. Fullt ös, action för oss som var på plats och en härlig upplevelse.
Idag sitter vi och summerar intrycken, fångar tankar och synpunkter från aktiva och från er alla som följde sändningen på SVT Play (om du missat den så kan du titta på webben på svt.se, allt material ligger ute).
Så vad tycker du, hur var sändningen, ta tillfället och var med och utveckla TV formatet ytterligare, tyck till här!

Svara på enkäten eller skriv fritt dina synpunkter!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

10 Responses to Hur var TV sändningen från Knock out sprinten, tyck till!

 1. Andreas says:

  För att orientering ska bli en bred TV-sport behövs kommentatorer som utbildar tittarna. Var lite väl mycket orienteringsslang och lite för lite förklaringar ibland. Överlag en mycket bra produktion, spännande och fängslande! Tror detta kan bli mycket en mycket intressant form av orientering!

 2. Erik says:

  Det blir ingen riktigt fart i sändningen. Man upplever inte farten i själva sprintmomentet. Tycker man borde ha fler rörliga kameror där man följer löparen och får uppleva fartkänslan. Kommentatorer som lever sig in betydligt mer i racet än bara slött kommentera lite vägval. Skall man fånga intresset från allmänheten så måste man få fart i sändningen. Som det var nu så tror jag många utomstående slumrar till. Nya tag till nästa sändning!

 3. Peter Junevik says:

  Det som förstör intrycket mest är när GPS-spåren får fnatt, går inte det att lösa tekniskt, måste den som producerar välja andra saker att visa.
  För när det blir som det blev i går förtstör det känslan för produktionen och orientering i stort så mycket.

  En annan sak som också borde vara enkla att göra är att sätta “rätt” färger till GPS-spåren, exempelvis att den svenska pricken för Jerker är gul och blå, är det fler från samma land/klubb så bör det gå att lösa med lite fantasi.

 4. Johan says:

  Jag tycker det var en mycket bra tävlingsform och en spännande sändning. Nog den bästa OL-sändningen jag sett. Jag satt som klistrad.
  Det finns dock säkert en hel del att fila på innan det blir perfekt. Jag saknade analyser av vägval, mm. Det hade varit intressant att se en expert rita och analysera ungefär som Wikegård när det är hockey.
  Kanske också en liten förklaring för de oinvigda var man får springa och inte på kartan. Det var också svårt att se kartan och vem som var vem på GPS-en. Det går säkert att förbättra.

 5. Jonas G says:

  Det var bra sändning tycker jag, bra att växla mellan karta och live. En klocka saknade jag, speciellt på semifinalerna.

 6. Oskar Karlin says:

  Som orienterare själv är det svårt att vara objektiv så jag bad en kompis som är allmänintresserad av idrott att kolla herrarnas final. Så här sa han:

  jag börjar med att kommentera den dåliga kvinnliga kommentatorn som låter livrädd för att tala i statstelevisionen (men ha i åtanke att jag precis fått p-böter och är småsur)

  nu lät hon bättre, gillar kartan och grafiken!

  helvete vad fort det går

  lite mycket karta och gps prickar nu

  aha, de har ju såklart inte tv-kameror utplacerade efter hela

  helvete vilket grymt upplopp. Det här var bra tv!

  recenserat mig igenom hela sändningen nu

  Lysell är ju sjuk i huvet, fy fan vilket tempo. Hur orkar man?

 7. Bengt says:

  Som TV-idrott tycker jag sprint-OL lämpar sig riktigt bra. Genidrag att ha en allmänt respekterad och känd person som Anders Gärderud som kommentator, för oss lite mer invigda är det också ett plus att ha en bisittare i klass med Helena som kan kasta in lite detaljkunskap i resonemanget.

  Kände att sprinten gick lite för fort för att kommentatorerna skulle hinna med att beskriva utmaningarna, farten, löparnas dagsform och den förberedda grafiken. Kontrollavstånden var nästan över innan dom var redo att kommentera vad som egentligen hände. Tidsmässigt skulle det behövas minst en medeldistans för att hinna med all den informationen. Håller ocskå med Peter Junevik om att GPS-hoppandet sänkte intrycket lite grann.

  Det är också väldigt uppfriskande att se folk som inte är förstörda av mediaträning 🙂

 8. Sven Alexandersson says:

  Helt OK, men produktionen behöver finslipas. Lite för mycket hus och buskar i bild utan rörelse i väntan på att någon ska komma …

  Vad som slår mig är att publiken på Götaplatsen är mindre än kön på ICA Kvantum en torsdagseftermiddag. Och den kubbspelande familjen i parken tycks mest förundrad över varför det kommer folk springande med ojämna mellanrum. Idén med “Parkorientering” var ju initialt att flytta orienteringen till den stora publiken … vi kan nu efter mer än tio år konstatera att det inte fungerat. Vad vi nu ser är i stället att orienteringen fungerar mycket bra i media tack vare möjligheten till GPS-uppföljning och för att genomföra en sådan sändning är ju inte stads- eller parkmiljön en fördel, tvärtom, en skogsproduktion har många fördelar.

  – Inga risker med trafik.
  – Orienteringsmomentet blir betydligt mer avgörande.
  – Större möjligheter att lägga utslagsgivande banor.
  – Bättre GPS-uppföljning (inga stora byggnader som skymmer).
  – Bättre möjlighet att placera ut kameror.

  Det är bara att konstatera att orientering gör sig bäst vid TV/Datorer …

  😉 / Sven

 9. Yrrki says:

  Håller helt med Erik, mer rörlighet! Använd så många kameror som det bara går, och sprid ut. Antar att någon har räknat på hur länge intresset hålls uppe utan rörliga bilder. Mycket bra vägvalsträckor och utmärkt att visa de olika vägvalen inritade på förhand. Mersmak!

 10. En sak jag tänkte på är hur GPS’en användes. Som det var nu såg man flera gånger löparna komma löpande på kameran för att sedan se samma sak på trackingen.

  Nu är det väl en liten försening på trackingen men kanske man då skjuta bilden lite också så att de stämmer överens. När man visar TV skulle man då kunna visa trackingen i ena hörnet eller på ena sidan av bilden och när de sedan går ur bild visa enbart tracking igen. Jag tror det skulle vara mer bildande för icke orienterare också.

  Självklart gäller det att vi löser problemet med tracking i stadmiljö vilket kan bli en utmaning. Jag tror dock att det går att göra bra TV av våra andra distanser också. Speciellt stafetten. Det kaske till och med är så att dessa är mer intressanta då det blir mer tid för omkastningar, misstag och analyser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s