Från Mullvad till Tiger

Något av det allra första jag gjorde när vi startade varumärkesarbetet var att genomföra ett 15-tal intervjuer. Jag ville veta vad några av de väl insatta i rörelsen upplever, tycker och tänker om orienteringens styrkor och svagheter, värden, mervärden, unikiteter, profilering och mycket mera. Hur ser vi på oss själva? Jag pratade med tjänstemän och förtroendevalda, bilden är bland dem ganska entydig.

Ett par av mina frågor handlade om att associera – Om orienteringen vore en bil, vilket märke skulle vi då vara? Just det, de flesta svarade Volvo, till och med Volvo Combi!!!

Men om orienteringen vore ett djur, vilket djur skulle vi då vara? Det fanns klart flera variationer på djurtemat, här följer några exempel:

Mullvad, vi håller på som tusan, men det syns inte.

Rocka, stor som täcker mycket, och ibland kan dra iväg, trögrörlig

Apa, sociala, träffas mycket och är tillsammans

Björn, luftsar lite, lugn och sävlig men kan ryta till om det behövs

En trött hund som ligger och väntar

Min nästa fråga handlade om ett önskat läge. Om du får önska, vilket bilmärke ska vi då vara? Jodå de flesta tyckte att det är helt OK med en Volvo, men ALLA ville ha en uppgradera variant, kanske lite sportigare med den senaste tekniken…., någon bytte till ett sportigare märke som SAAB, AUDI, BMW och Mercedes.

Vad med önskan om djur – vilket djur ville man att Orienteringen ska vara i framtiden? Det fanns en 100% vilja om att vi ska bli något annat än det vi är, tuffare, mera offensiva, många valde ett vilt kattdjur…… här kan du själv se några exempel:

Älg, ståtlig, synlig och stor, vi ska bli mera framåt

Lejon, flockdjur men också individ. Driven, driftig och på gång, kan också njuta

Häst, kraft och nyttoaspekten

Björn, tyngd och snabbhet och offensiv, aggressiv

Puma, smidig, tar sig fram, vågar ta kliv framåt, utveckla

Lodjur, ännu snabbare, och modigare mera spektakulärt än en gammal brunbjörn

Vad ska vi vara i framtiden, associera själv, bil, djur eller något annat som ger bilder, diskutera med gänget i klubben och kom med inspel.

Vi hörs//Annichen

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Från Mullvad till Tiger

 1. Olle says:

  Honungsgrävling skulle vara passande om man vill framstå som tuffare och mera offensiva. här är en länk till ett klipp så kommer ni förså vad jag menar http://www.youtube.com/watch?v=c81bcjyfn6U&feature=player_embedded#at=41

 2. Anna Simes says:

  Hmm, något väl tuff och grym kanske, även om orienterare kanske borde vara så. Jaguar kanske, dom parar sig i alla fall ibland även om dom är individualister… 🙂

 3. Sven Alexandersson says:

  Hej Annichen!

  Kul att se att du är (hög)aktiv! 🙂

  Vi inom orienteringen har en tendens till att lägga mycket energi på att fundera på vad vi skulle vilja vara istället för att lyfta fram vad vi faktiskt är.

  Det som slår mig när jag kommer ut på en tävling är den fantastiska mångfald jag möter. Kollektivt är vi varken en mullvad, antilop eller tiger. Vad jag ser är en djurpark som skulle kunna konkurrera med vilket Zoo som helst. Här finns “djur” från världens alla hörn, i alla åldrar och med högst skiftande karaktärer och egenskaper.

  Det är hög tid att vi slutas skämmas över vår mångfald och istället med stolthet visar upp för omvärlden vilken fantastisk sport Orientering är. Vi kan erbjuda en utmaning både för Mullvadar, Tigrar och alla andra! En USP bättre än de flesta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s